• Instagram
 Volg mij op Instagram | @thornspic
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

Vogelhut

De vogelhut Thornspic is gelegen in een landelijk gebied aan de rand van de noordzijde van de Veluwe in het dorp Doornspijk tussen Nunspeet en het vestingstadje Elburg.

De hut is in 2014 gebouwd in een voormalige paardenweide die mbv het Gelderlands landschap en de gemeente Elburg is omgetoverd tot een wilde bloementuin met gevarieerde bomen en struiken. De tuin maakt onderdeel uit van een oud rietgedekt boerderijtje uit 1890.

Welke soorten kun je aantreffen?

Bij deze hut vindt u veel reguliere soorten zoals:

Huis- ring- en heggenmussen, spreeuwen, hout- en holenduiven, eksters, kauwen, kraaien, vinken, mezen, merels, groenlingen, boomklever, witte kwikstaart, roodborst, boerenzwaluw, huiszwaluw, de grote bonte specht en de sperwer.

Daarnaast zijn er bijzondere soorten die de vogeltuin minder regelmatig bezoeken zoals de groene specht, middelste bonte specht, winterkoning, glans- en matkop of en en toe staartmezen, goudhaantjes, de kramsvogel, koperwiek en de buizerd of, met wat geluk, zelfs de havik (ik werk overigens niet met prooien).

Ook het steenuiltje weet de vogeltuin te vinden maar kon nog niet op de foto worden gezet.

Ook is in de zomer een aantal putters vaste gast in de tuin en wordt ook de gele kwikstaart, de zwartkop, gekraagde roodstaart en zelfs het witgatje en de zwarte roodstaart soms waargenomen. De kans dat je die ook daadwerkelijk op de foto kunt zetten hangt natuurlijk ook af van geluk en van het gedrag van de fotograaf. Hoe rustiger je bent en beweegt hoe groter de kans op de bijzondere soorten. Donkere kleding is dan dus ook aan te raden. Denk ook aan je handen die vaak beweging verraden.

Zoals gezegd, naast de vogels is er in het voorjaar en zomer ook genoeg in de vogeltuin te zien waarin je vrij mag bewegen, dus neem dan vooral ook je Macrolens mee.

De inrichting.

De hut is ingegraven zodat je op waterniveau kunt fotograferen. De hut meet aan de binnenzijde ruim 3 m bij 2 m en heeft stahoogte (2 m)  Er zijn drie grote kijkluiken en 3 kleine luikjes aan de achter zijde en zijkant. Er zijn 3 royale zitplaatsen en de hut is voorzien van 3 schommelkoppen en een rijstzak. Er is géén glas zodat je geen stops verliest aan licht. De hut ligt met de kijkrichting op het Noorden waarmee je onder alle omstandigheden ideaal licht hebt. De hut is voorzien van elektra voor het opladen van je apparatuur, Wi-Fi en van koffie- thee-faciliteiten. Er is een kacheltje/ventilator aanwezig.

Er is een ondiepe vijver van 4,5 x 3 meter met een natuurlijke vorm. De randen zijn begroeid, zodat je geen vijverfolie ziet. Boven de vijver kun je desgewenst twee takken draaien zodat je mooie close-ups kunt maken. De setting mag beperkt (bijv. met kleine zelf meegebrachte heide of planten) worden aangepast. De vijver ligt op 1,5 meter voor de hut dus een 200-300 mm lens volstaat al. Een 100-400 of 150-600 mm lens is optimaal omdat je dan snel kunt wisselen naar de vogels die vlak voor de hut een bad nemen of komen drinken of eten.

Gebruik van het toilet kan via een aparte ingang in de woning. Er is voldoende parkeergelegenheid op het afgesloten erf. Voer en vogelvet is aanwezig.
Ivm de aanwezigheid van een kleine trap is de hut helaas niet geschikt voor rolstoelgebruikers. In de hut mag niet gerookt worden!

Reserveren.

Omdat het een privéhut betreft op het woonerf wordt deze maar beperkt verhuurd. Klik op de onderstaande knop om naar de website van de hut te gaan.

Bezoek de website…

Let op! u verlaat deze website!